Първата година в ЕС не е европейска в смисъл на манталитета на хората
Първата година в ЕС не е европейска в смисъл на манталитета на хората / снимкa: Sofia Photo Agency
„Първата европейска година не е европейска в смисъл на манталитета на хората. Тя е обявена за европейска с всичките външни белези, но онзи ден се подписа т.нар. Европейска конституция – Лисабонският договор. Трябва да се запитаме дали съзнаваме достатъчно добре преимуществата и ангажиментите, които той създава за нас” – така коментира първата година на страната ни в ЕС омбудсманът на Република България Гоньо Ганев в предаването „Пропаганда” по Дарик радио.

На въпрос коя е най-тъжната жалба, която е омбудсманът е получил през 2007 г. от граждани, Гиньо Ганев отговори: „Понеже не става дума за сантимент, а за обществена чувствителност, най-особеното напоследък е „Топлофикация” – т.нар. изравнителни сметки на дружеството”. Той определи случая като много масов и оправдан протест.

Г-н Ганев подчерта, че не е съгласен с Конституционния съд и попита: „Кой даде право на законодателя в един равноправен договор, какъвто е договорът между топлофикационното дружество и отопляващите се, кой даде право в този равнопоставен процес да се даде привилегия на „Топлофикация”. По думите му, когато топлофикационното дружество има сметка под своите собствени счетоводни книги, отива в съда и си издава изпълнителен лист. Дружеството обаче трябва да докаже тези свои права в един равноправен спокоен процес, допълни защитникът на обществените интереси.

Ганев коментира и случая с Ангел Димитров – Чората: „В този случай, който стана нарицателен – полицейските органи могат да упражняват сила, но до определен предел. Изведнъж обаче се явиха и съдии, военни и т.н., които оправдаха полицаите. Нашата намеса не позволи това да остане така. Не се гордея, съжалявам, че се е случило”.

Цялото интервю с Гоньо Ганев чуйте в прикачения звуков файл.