Първанов: Не на всички нива се разработват проекти за еврофондовете
Първанов: Не на всички нива се разработват проекти за еврофондовете / снимкa: Sofia Photo Agency

За пълна прозрачност при изразходването на средствата по европейските фондове се обяви президентът Георги Първанов. Той изнесе лекция по актуални въпроси на външната политика по повод десетата годишнина на Българското дипломатическо дружество в НДК.

Според президента Георги Първанов още не е показано добре на бизнеса и гражданите, че придобивките от еврочленството на България са възможности. Според държавния глава слабост в момента е това, че не на всички нива се разработват проекти по европейските структурни фондове. Въпросът за контрола на изразходваните средства е ключов. Ние трябва да гарантираме пълна прозрачност на тези средства, подчерта президентът. В лекцията си той говори и за това, че трудовият пазар на редица европейски страни продължава да е затворен за българите, а много млади хора имат проблеми с признаването на дипломите.

Първанов отбеляза и факта, че българският трудов пазар вече изпитва затруднение заради недостиг на качествени кадри. Според държавния глава България трябва да стане част от еврозоната през 2011 година., а задача номер едно е охраната на границите.

За Първанов сега важният въпрос е не кога, а как ще въведем еврото, така че обикновеният българин да не почувства сътресения.

Балканите днес по-скоро излъчват напрежение, отколкото сигурност, каза президентът Първанов и допълни, че България винаги е била за европейското бъдеще на Сърбия, но признаването на Косово е било признание на вече случил се акт.