Първанов: Генералската разправия в МВР падна много ниско
Първанов: Генералската разправия в МВР падна много ниско / снимка: Sofia Photo Agency

Поредицата от скандали в МВР сериозно накърняват образа на България. Разправията между генералите, свързани със системата, вече пада на много ниско ниво. Така президентът Георги Първанов коментира случващото се в МВР, след като присъства на заключителна церемония за отбелязването на 95-та година от Одринската епопея и Денят на Тракия. Той допълни, че ще вземе отношение, за което го приканиха депутати, когато получи официална информация, а такава се надява да му бъде предоставена до ден-два.

За скандалите около МВР във вътрешен план президентът каза: „Депутатите направиха немалко, за да може да изолират при създаването на ДАНС от целия информационен процес президентската институция. Този дебат, тази разправия между генералите, свързани със системата, вече пада много ниско, на много ниско ниво е. Определено мога да кажа, че за едно общество, в което идеалът не е генерал Вазов или генерал Кутинчев, а е генерал Атанасов, това общество трябва да се замисли над своите ценности".

Оценката, която чака държавният глава от Европейския съюз за случващото се на фона на очаквания от страната доклад от Еврокомисията: „Аз се надявам като цяло оценката да бъде по-скоро позитивна, защото беше направено немалко в системата на МВР в изпълнение на конкретните изисквания, което вероятно ще бъде забелязано".

Георги Първанов не коментира дали евентуална оставка на вътрешния министър ще реши проблемите в МВР, а подчерта: „По-важно е този дебат да се използва, за да може действително да се постигне, не знам дали терминът е оздравяване, но във всеки случай едно укрепване на МВР, защото това е система, от която очакваме много".