Над 160 села в цяла България са на воден режим
Краси Боев тръгна по пътя на водата в компанията на еколога Борислав Сандов. Двамата ще ни покажат един интересен природен феномен и ще се опитат да ни обяснят как така язовирите в страната са пълни, а два града и над 160 села в цяла България са на воден режим. Бившият министър на околната среда даде и някои дребни, но полезни съвети как да пестим водата, за да се подготвим за все по-сухото бъдеще, което ни очаква.

„Основната причина за изчезналата река Искрецка е, че имаше много по-малко вода, която идваше от високата част на планината, от района на Петрохан. Там чрез деривация част от водите бяха отведени към река Бързия, за да се произвежда електроенергия в три ВЕЦ-а там", каза Сандов.

Пострадалата от сухото време Европа може да се изправи пред още 3 месеца суша

България като цяло задоволява своите нужди от питейни води, но има места които са във воден стрес, поясни той.

„Основната причина е лошата структура на ВиК операторите. 60% от водата, която трябва да отива към чешмите на хората, се губи заради кражби и аварии", каза още бившият министър. И допълни, че заради климатичните промени и остаряващата мрежа ще има повече села, които ще останат без вода в следващите години.

Повече гледайте във видеото.
NOVA