За справяне с проблемите от местната власт разчитат на помощ от отговорните институции
"Водата в Своге и селата Искрец, Свидня и Церово все още не е годна за пиене и на населението в тях продължава да се раздава бутилирана", съобщи заместник-кметът на града Илия Богданов.

Миналата седмица трите населени места преживяха 5-дневна водна криза, след като река Искрецка, която е единственият им водоизточник, пресъхна. С връщането на водата в реката обаче се оказа, че водата не може да се ползва за питейни нужди.

Часове след отмяната на бедственото положение: Своге остана отново без вода (ВИДЕО)

От РЗИ-София област вземат поредна проба за изследване на водата, тъй като предишните са били отрицателни. За да бъде обявена за годна за пиене водата, е необходим положителен резултат в два поредни дни.

"Това обаче не единствената тревога на администрациите в Своге и трите общини. При потичането на водата са се случили шест-седем аварии само в градската част," заяви Богданов. Той посочи, че единадесеткилометровият отвеждащ водопровод от село Искрец до Своге е амортизиран и се нуждае от рехабилитация. 

Като друг основен проблем заместник-кметът открои липсата на пречиствателна станция. Той посочи, че ВиК следи параметрите на водата и я третира, за да има добри показатели, но е абсурдно да няма изградено такова съоръжение в XXI век. 

За справяне с проблемите от местната власт разчитат на помощ от отговорните институции.
БТА