Пьотеринг призова българите да гласуват на изборите за евродепутати
Пьотеринг призова българите да гласуват на изборите за евродепутати / netinfo

От трибуната на Народното събрание председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг призова българите да участват активно в първите за страната ни избори за евродепутати. Той повтори и призива си към Либия – да освободи 5 -те български медицински сестри.

Ханс-Герт Пьотеринг се обърна към депутатите и гостите в парламента на български език. Сред гостите, които чуха обръщението му в Народното събрание, бяха президентът Георги Първанов, министри и дипломати.

Председателят на Европарламента подчерта усилията на страната ни и на българите за извършените реформи.

В деня, в който България стартира предизборната кампания за евродепутати, Пьотеринг призова българите да се възползват от своето право на глас, от възможността активно да дадат гласа на България в Европа, за да може страната ни да се включи активно в европейски дебат по важни теми.

„С вашия глас на 20 май ще повишите цената на България в Европа”, обърна се към сънародниците ни Ханс-Герт Пьотеринг. Той отбеляза ангажиментите на България, свързани с провеждането на съдебната реформа и добави, че въпреки постигнатото в момента, не трябва да се отпуска хватката, а да се продължава напред.

Пред журналисти Пьотеринг се ангажира да постави пред Европейската комисия важния за България въпрос, свързан със съдбата на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй”, с разбирането, че това не е лесна задача.