/ БГНЕС
На Портала за обществени консултации към правителството е публикуван проект на Постановление на МС (ПМС) за определяне на правилата за възлагане на дейности по инвестиции от крайни получатели на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

МВУ е инструмент, който цели да осигури ефективна и значителна финансова подкрепа за ускоряване на прилагането на устойчиви реформи и свързаните с тях публични инвестиции в държавите членки на ЕС, посочва вицепремиера Асен Василев, вносител на проекта на ПМС.

Ключово условие за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и изплащането на средствата по Механизма от Европейската комисия е защитата на финансовите интереси на ЕС и предприемането на мерки от държавите членки, които гарантират предотвратяването, разкриването и коригирането на измами, корупция и конфликти на интереси.

С цел да се регламентира реда за сключване на договори за изпълнение на дейности от крайни получатели, както и да се намали рискът от измами, корупция и конфликт на интереси при разходване на средства от Механизма, следва да се създадат и одобрят правила за възлагане на дейности по инвестиции от крайни получатели, които не са възложители по Закона за обществените поръчки, посочва вицепремиерът. Това е подход, приложим по оперативните програми, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, в резултат на което е натрупан значителен опит както от органите, участващи в управлението и контрола на тези програми, така и от изпълнителите на проекти. Този подход е разпознаваем и приложим от участниците в икономическия живот на страната, което ще намали стреса в системата от въвеждането и прилагането на нови правила, допълва Василев.

Предложения и коментари по предложението могат да се правят до 21 април.
БТА