Протест в подкрепа на учителя с танца Харлем шейк
Протест в подкрепа на учителя с танца Харлем шейк / screenshot/YouTube

Протест в подкрепа на 33-годишния учител по английски език Христо Данев се организира в социалната мрежа Фейсбук. Той ще се проведе днес от 18,30 до 20,30 часа пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив. Досега са заявили участие близо 700 души. Отделно във Фейсбук е организирана група в подкрепа на учителя, която има над 2000 поддръжници.

33-годишният учител от Пловдив подаде оставка заради изпълнение на нашумелия танц „Харлем шейк" заедно с ученици в двора на Хуманитарната гимназия „Кирил и Методий" на 24 февруари, неделя. Христо Данев организирал и заснемане на изпълнението, в което участва и той, дегизиран в странни дрехи. Тийнейджърите са облечени като футболни фенове, лекари, полицаи, шейхове. Ден след оставката на учителя родители и ученици събраха 600 подписа за връщането му на работа и ги връчиха на директора Соня Киркова. На 8 март пък 61 души от колектива на училището изпратиха изявление до медиите за позицията си относно казуса.

То е адресирано до директора на училището Соня Киркова, просветния министър акад. Стефан Воденичаров, началника на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова, ученици, родители, общественост. Междувременно стана ясно, че от просветното министерство са направили проверка в гимназията. Все още не са готови резултатите от нея, съобщиха за Дарик от пресцентъра на МОМН.