Протест срещу връщането на стария режим за пушене на закрито
Протест срещу връщането на стария режим за пушене на закрито / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протест срещу връщането на стария режим за пушене на закрито
64416
Протест срещу връщането на стария режим за пушене на закрито
  • Протест срещу връщането на стария режим за пушене на закрито

Около 20 души се събраха на протест срещу отпадането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места в градинката до Народното събрание. Като мотив за недоволството си протестиращите изтъкнаха, че частичната забрана не е била ефективна и се е пушело навсякъде и бяха категорични, че здравето трябва да бъде поставено над икономическите интереси. От Атака вече внесоха предложение за промени в закона за здравето, с които се връща старият режим за пушене на закрито.

Ходейки символично в кръг и с плакати с надписи „Европейци сме - пушим навън" и „Пушенето не е мода" протестиращите изразиха своето недоволство от предложението за либерализация на пълната забрана.

Един от организаторите на протеста е собственикът на заведение Йордан Дичев. Според него управляващите трябва да помислят първо за здравето на хората и определи обмисляното отпадане на пълната забрана като лобистки ход. „За нас това е прогресивен закон в полза на цялото общество, на здравето като цяло, на развитието на тази държава. Абсурдно е новият парламент да започва работата си именно с промяна на този закон", каза той. Дичев бе категоричен, че активистите ще се борят до край в защита на гражданските си права. В качеството си на собственик на заведение той определи като абсурден аргументът, че рестрикциите влияят негативно на бизнеса.

Според протестиращите контролът при разделението на пушачи и непушачи ще е слаб, както и в момента, защото въпреки тоталната забрана има закрити заведения, в които се пуши. „Мисля, че ако се върне предишният режим - част за пушачи и част за непушачи, тя отново няма да се спазва и разделенията отново ще са такива, че така или иначе димът се разпространява навсякъде из заведенията", заяви протестиращ.

По думите му идеята за засилен контрол няма да е ефикасна, тъй като и при пълна забрана за пушене на закрито има места, на които се нарушават законите.

„Като родител смятам, че представата за нормалност, която създаваме у нашите деца, става през законите. Искаме за нашите деца да е нормално да се забавляват без цигари, да се забавляват без стимулиращи вещества, да не свързват щастието с употребата на тютюневия дим. Тази забрана помага на децата ни да видят, че можеш да бъдеш добре без да пушиш, че можеш да прекараш хубаво в компания, че можеш да се забавляваш с приятели без да пушиш", сподели майка, дошла на протеста.

По думите й връщането на пушенето в заведенията отново ще постави децата в ситуация да бъдат изкушавани от едни модели, които по никакъв начин не са полезни за тях: „Разбира се, че е работа и на родителите да възпитават децата си, но знаете, че детето се формира не само под влияние на родителите си. Средата също задава норми, които детето започва да спазва и натискът на средата често е много по-влияещ върху детето, отколкото родителското послание".

Протест срещу връщането на стария режим за пушене на закрито
netinfo

В 17.00 ч. днес ще се проведе втори протест срещу отпадането на забраната отново в градинката до парламента.

Над 3700 случая на рак на белия дроб се диагностицират у нас всяка година, а над 3200 годишно са смъртните случаи вследствие на това онкологично заболяване. Това съобщиха за Дарик от Националната онкологична болница по повод Световния ден без тютюн, който отбелязваме днес. Според статистика на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година причинява смъртта на 6 милиона жители на планетата и на около 600 000 непушачи.