Николай Денков
Николай Денков / БГНЕС, архив
Официално писмо от Европейската комисия е получено в Министерството на образованието и науката. В него се изтъкват няколко групи проблеми, свързани с Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Служебният министър на образованието Николай Денков посочи, че тези проблеми не са изненада за него. По негови думи от април 2016 г. той многократно обръщал внимание, че трябва да бъде сменен подходът към Оперативната програма, тъй като и нередностите противоречат на европейските регламент.
 
В опровержение на думите на Николай Денков бившият просветен министър Меглена Кунева заявява, че одитът на Европейската комисия е предварителен, тоест има за цел да установи потенциални рискове и слабости в управлението на програмата. Подобен одит е стандартна практика за нови програми, при стартирането на които е нормално да има трудности и въпроси, свързани с по-ефективно управление, заявява още Кунева.

Провеждането на изпитите - основен приоритет за новия просветен министър
 
Николай Денков обясни, че проблемите в Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” са два вида:
 
"Вчера беше получено писмо от Европейската комисия до българските власти, в което се очертават няколко групи проблеми, свързани с изпълнението на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Най-общо казано те са два вида. Единият е свързан със структурирането на управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите - управляващият орган, и този, който изпълнява проектите - това е част от Министерство на образованието и науката. Вторият тип проблеми са свързани с проведени конкурсни сесии в предишния период. Вече работим с екипа на министерството в координация с ЕК и с вицепремиера по европейските фондове за набелязване на решения, които в най-кратък срок да оправят тези проблеми. Обръщам внимание, че част от тях са системни и решенията вероятно ще продължат и след изтичане на срока на служебното правителство", каза Дянков.
 
Повече подробности за същността на проблемите министърът обеща да изнесе в понеделник.
 
Той заяви, че персонална отговорност за нередностите носи Цветана Герджикова, директор на Дирекция "Структурни фондове" в министерството. Николай Денков заяви още, че днес очаква да получи нейната оставка.