Истинското лято се очаква да започне след 20 юни. Това прогнозира климатологът Симеон Матев, предаде NOVA NEWS

Дотогава, обаче, има време. Днес то ще се задържи почти без промяна, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта над повечето райони от страната явленията временно ще затихнат, но на отделни места ще продължи да се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът почти ще стихне.

Утре отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°.

Капризите на времето: Бури, градушки и пороен дъжд в части на страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

През нощта срещу сряда явленията ще затихнат, а облачността ще се разкъса, над много райони и ще намалее.

Над Черноморието облачността ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 21°-23°. Температурата на морската вода е 17°-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините облачността ще бъде предимно значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 8°.

През последния ден на май и в първия на юни ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ, главно над планинските райони в Западна България, през първия ден и над Североизточна, ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. Остава и с повишена вероятност за локални интензивни явления и градушки. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 23° и 28°, в четвъртък - с градус-два по-високи.

Май продължава да се мръщи: Докога ще вали

В сряда ще духа до умерен, през следващите дни - слаб, източен вятър, който в нощните часове ще стихва. От сряда до събота очакваме постепенно стабилизиране и по-високи температури. Тогава валежите ще са предимно в планинската част на страната. Максималните температури ще са до 23-24 дори до 30 градуса.

От сряда до събота очакваме постепенно стабилизиране и по-високи температури. Тогава валежите ще са предимно в планинската част на страната. Максималните температури ще са до 23-24 дори до 30 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
НИМХ/БТА