През нощта ще бъде предимно ясно, а утре слънчево.

В сутрешните часове на места в равнинната част от страната видимостта ще бъде намалена.  След обяд в източните и южните райони ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, в отделни низини до минус 2. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 18 и 23 градуса. В София минимална около 3, максимална 19 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предимно слънчево ще бъде и над Черноморието. След обяд ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха ще бъда от 11 по носовете до 16-18 градуса в големите градове. Температурата на морската вода е 7-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

пролет
iStock/Getty Images

В планините ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Северозападният вятър ще се ориентира от югозапад и ще бъде слаб до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра - около 5 градуса.           

В четвъртък още сутринта в Западна България ще започнат валежи, а до края на деня на много места из цялата страна ще превали краткотраен дъжд, около и след обяд с гръмотевици. Вятърът отначало ще е слаб, в Източна България до умерен, от югозапад; постепенно през деня ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Минималните температури ще са по-високи, а дневните - с 4-5 градуса по-ниски.

чадър дъжд пролет
iStock/Getty Images

През нощта срещу петък ще бъде ветровито, но валежите бързо ще спрат, от запад на изток и облачността ще се разкъса и ще намалее.

В петък и събота ще бъде предимно слънчево. Вятърът отново ще е от югозапад, слаб до умерен. Ще бъде топло, с максимални температури в по-голямата част от страната над 20°.

пролет
iStock/Getty Images

В неделя през страната ще премине атмосферно смущение. Още през нощта срещу неделя облачността ще се увеличи и през деня ще е значителна, около и след обяд ще има и купеста и купесто-дъждовна. На много места ще превали, възможно е и да прегърми; има повишена вероятност на места валежите да са значителни. От северозапад, по-късно от север-североизток, с усилване на вятъра ще нахлуе студен въздух. До сутринта валежите ще спрат, от запад и облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще отслабне. Сутринта ще е студено, с минимални температури по високите полета на Западна България близки до нулата.

В понеделник над цялата страна ще се установи слънчево време.

И във вторник ще се задържи слънчево. Вятърът ще е слаб, от източната четвърт. Сутринта ще е още малко по-студено, през деня ще започне затопляне.

пролет
iStock/Getty Images

НИМХ