Прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, четат присъдата на 26 май
Прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, четат присъдата на 26 май / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, четат присъдата на 26 май
72579
Прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, четат присъдата на 26 май
  • Прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, четат присъдата на 26 май

Пет години лишаване от свобода, конфискация на половината имущество и пет години без право да заема държавни постове. Такава присъда поиска прокуратурата по едно от делата срещу Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър е изправен на съдебната скамейка по обвинение за присвояването на над 50 хил. лв. от бюджета на МВР и отклоняването им към бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. След напрегнато заседание, продължило около 5 часа, Софийският градски съд реши, че ще произнесе присъдата на Цветанов в първия работен ден след изборите. След края на заседанието бившият министър за пореден път отправи емоционално извинение към българския съд заради публичните нападки, които му отправяше в миналото.

Последното заседание от процеса срещу Цветанов, в който той отговаря за длъжностно присвояване в големи размери, започна през март и беше разгледано по съкратената процедура. В процеса Цветанов отговаря за присвояването на над 50 хил. лв. от бюджета на МВР и отклоняването им към бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, който е ключов свидетел и по друго дело срещу бившия силов министър.

Около 12 000 от тях са изплатени на антимафиота под формата на обезщетения по времето, когато той се намирал в следствения арест в Ловеч заради разследване за връзки с престъпни структури. Така според прокуратурата с разпореждане на Цветанов Тодоров е получил обезщетения за неизползван отпуск за времето на задържането си, а по-късно и 20 заплати при пенсионирането му от МВР. В тази връзка прокурорът по делото Калоян Ангелов посочи факта, че след провеждане на дисциплинарното производство Цветанов отново връща Тодоров на поста в БОП-Велико Търново и по този начин му дава безпрецедентната възможност да се бори с организираната престъпност от ареста.

Обвинителят определи действията на Цветанов като "престъпна упоритост". От своя страна адвокатът на бившия МВР шеф Менко Менков заяви, че Цветанов не само, че не е извършил престъпление, разпореждайки изплащането на обезщетенията, но и по този начин безупречно е спазил закона:

„Десетки служители в Министерство на вътрешните работи към настоящия момент имат повдигнати обвинения и продължават да работят в системата на МВР. Цветанов е спазил закона, бил е длъжен да му изплати обезщетение", заяви Менков.

По време на пледоариите на прокуратурата стана ясно, че разследване се води и срещу бившия вътрешен министър от служебния кабинет Петя Първанова, която даде свидетелски показания по време на днешното заседание.

Самият Цветанов в последните си думи пред съда настоя да бъде оправдан напълно, а минути по-късно на излизане от залата той за пореден път, откакто е обвиняем, се разкая за отношението си към българския съд:

„Да си призная честно за първи път присъствам на пледоариите на двете страни. Мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи, които съм си вадил от това, което се е случило в съдебните зали, защото просто не съм бил пряк свидетел и ако действително защитата на държавното обвинение е била такава, каквато днес видяхме от българската прокуратура, трябва да ви кажа, че действително съм прекрачвал границата и съм се произнасял неподготвено за оценката за българския съд", заяви Цветанов.

Цветанов ще има възможност да чуе присъдата си в първия ден след изборите. В следващите дни от седмицата ще има развитие и по останалите дела, които бяха заведени срещу него заради работата му като министър - в четвъртък се очаква да приключи процесът, в който той отговаря за възпрепятстване на правосъдието, а на 30 май се очаква да започне и делото за масовото незаконно подслушване в МВР.

Прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов четат присъдата на 26 май
netinfo

Делото започна на 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели.

Флоров е един от малкото свидетели, от които защитата на Цветанов не се отказа да бъдат разпитани пред съда. След като делото бе отложено, Станимир Флоров отказа да отговаря на въпроси, като каза, че това е лично негово решение и се обърна към медиите в Съдебната палата да го оставят на мира.

Прокуратурата повдигна това обвинение на Цветан Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева, припомня БГНЕС. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите.

Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение „подписка”, а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане на пределите на Република България”.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!” на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.