Проф. Груев: Българските съдилища работят при ненормални условия
Проф. Груев: Българските съдилища работят при ненормални условия / cнимкa: БГНЕС
Съдилищата в България работят при условията на натовареност,която надхвърля всяка представа за нормалност, заяви днес в Павел баня председателят на Върховния касационен съд – професор Лазар Груев.
Там той представи годишния доклад за дейността на Върховния касационен съд през 2007 година, който ще бъде внесен за разглеждане и в парламента по силата на една от последните конституционни промени.

Председателят на Върховния касационен съд предупреди, че ако в най-скоро време не бъдат решени битовите проблеми на Софийския районен съд, който е най-голямото съдилище в България, ще бъде поставена под съмнение възможността му да функционира нормално. Лазар Груев представи основното в работата на българските съдилища през миналата година. Отчетът ще бъде внесен в парламента по силата на една от последните конституционни промени.

СГС държи първенството по най-голяма натовареност на съдиите, но и по най-дълги срокове за решаване на делата, заяви той. Като цяло кадровия проблем беше специално откроен от Лазар Груев. Той поиска законодателни промени, които да облекчат тромавата процедура по назначаване на магистрати.