Продължава работата на „Бистришко бранище”, откриха нови огнища
Продължава работата на „Бистришко бранище”, откриха нови огнища / снимки: DarikNews.bg, Петя Царевска
Владимир Йончев пред Дарик
55055
Владимир Йончев пред Дарик
Природозащитникът Петко Цветков пред Дарик
  • Владимир Йончев пред Дарик
  • Природозащитникът Петко Цветков пред Дарик

Около 300 пожарникари, полицаи, служители на горски стопанства и Министерство на отбраната, както и доброволци ще работят днес в района на пожара на „Бистришко бранище”, съобщиха от МВР. Основната задача на гасаческите групи ще бъде да разширят просеките и да не допуснат развитие на огъня. В гасенето на пожара ще се включи и летателна техника.

Рано тази сутрин с хеликоптер на „Гранична полиция” снабден с термовизионна техника районът отново е бил обстойно огледан и са заснети нови огнища. По разпореждане на Оперативния щаб към тях незабавно са насочени наземни сили и техника. Напълно преодоляна е критичната ситуация от вчера следобед, когато силният вятър и високите температури разпалиха три нови огнища в рамките на изгорялата гора, се казва още в съобщението.

Имаше неуредици, но от тях не може да се направи извода, че е имало тотален хаос при гасенето на пожара на Витоша, коментира пред Дарик главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, който от първия ден участва в координирането на работата на доброволците от форума на офроудците. Той е категоричен, че пожарът е умишлен, както и че пожарникарите са действали на максимума на силите и възможностите си и доколкото са им позволявали условията.

„Не съм съвсем сигурен какво стои зад пожара. Моята теза е, че, когато е паднал смерча и тази гора е повалена, правилното е било тя да бъде изместена. Някакво екологично законодателство е попречило на този абсолютно разумен акт. Според мен основната цел на този палеж, защото трябва да се говори за умишлен палеж, е да се твърди, че екологичното законодателство е вредно и не трябва да се съобразява човек с него”, обясни той.

Съвпадението между пожара на Витоша и протестите срещу Закона за горите не е случайно. Пожарът измести общественото внимание от дебатите за закона, коментира също в съботното издание на Дарик кафе природозащитникът Петко Цветков, участник както в протестите срещу закона за горите и така и в гасенето на пожара.

„Това, което стана ясно по време на пожара е, че резерватът е оставен без охрана последните няколко години. По Закона за защитените територии Министерството на околната среда и водите, и по-специално Районната инспекция за околна среда и води, е длъжна да назначи минимум двама охранители на тази територия. Също така в околните територии горските стопанства са тези, които би трябвало да осъществяват охраната. Но събота и неделя явно тези функции не се изпълняват, защото ако беше съобщено веднага и се бяха предприели незабавни мерки, пожарът можеше да бъде ограничен още в самото начало”, обясни Цветков.

„Стана ясно и, че охранителите въобще, които отговарят за опазването на защитените територии, и специално на резерватите, получават минималната работа заплата, което е недопустимо”, изтъкна още той.

Продължава работата на Бистришко бранище откриха нови огнища
netinfo

Седми ден пожарникари се борят с пламъците на във Витоша. На 1 юли, когато избухна пожарът, огънят беше обхванал около 150 декара изсъхнала гора в района на резервата „Бистришко бранище” в източната част на планината. На петия ден пожарникарите успяха да оградят изцяло пожара с просеки и така останаха да тлеят само няколко огнища. Все още не е ясна причината за възникването на пожара. В гасенето на пожара участват пожарникари, горски служители, военни от Българската армия, служители на МОСВ, планински спасители и много доброволци.