Илиана Иванова Румен Радев
Илиана Иванова Румен Радев / Президентство
Приоритетите пред България в областта на иновациите и инвестициите във високи технологии обсъдиха президентът Румен Радев и комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова.

Денков след срещата с еврокомисаря Илиана Иванова: Обсъдихме приоритетите на правителството

Новоназначеният европейски комисар, излъчен от България, е на първо посещение у нас след встъпването ѝ в длъжност като член на ЕК.

Държавният глава поздрави Иванова за назначаването ѝ, като открои нейния ресор в Европейската комисия като стратегически важен за страната ни, тъй като е свързан с перспективни за България области като иновациите и научните изследвания, както и с развитието на младите хора и тяхното образование. Румен Радев потвърди подкрепата на президентската институция за политиките, допринасящи за модернизацията на България, особено по отношение на разработването и прилагането на научни иновативни постижения в нашата икономика, отбелязват от президентството.
 

Илиана Иванова Румен Радев
ПрезидентствоРумен Радев е припомнил за нарасналия инвестиционен интерес и значителния ръст на внесените проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, в резултат на усилията на последното служебно правителство, както и за добрата информираност на бизнеса след проведени множество активни консултации и информационни срещи във всяка област от страната. Обща бе позицията, че страната ни следва да продължи да работи за улесняване на достъпността на програмите на Европейския съюз за подпомагане на иновативни компании у нас.

Денков и Габриел ще се срещнат с българския еврокомисар Илиана Иванова

В рамките на срещата е обсъден и демографският проблем, вследствие на високите нива на емиграция на млади хора от България. Откроена бе необходимостта от въвеждането на мерки за тяхното привличане и задържане у нас чрез създаването на повече възможности за професионално развитие.