През 2014 г. ще бъде възстановено военното формирование във Враца
През 2014 г. ще бъде възстановено военното формирование във Враца / снимка: БГНЕС, архив

С разформироването през 2012 г. на механизирания батальон във Враца необосновано и прибързано бяха снети налични отбранителни способности преди да бъдат изградени нови. Това се посочва в отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов по повод питане на народни представители, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

В отговора си Найденов е посочил, че при анализиране на този акт не е намерено нито едно убедително доказателство, налагащо закриването на формированието.

Прегледани са възможностите за възстановяването на механизирания батальон в град Враца, в резултат на което на 22 юли е било взето окончателно решение, уточнява министърът. За необходимостта от възстановяване на военното формирование има единно решение от страна на политическото и военното ръководство.

Най-реалистичен срок за сформирането на батальона се очертава втората половина на 2014 г. Предвижда се за година финансовите средства за личен състав и текуща издръжка на военното формирование да са в рамките на 4 800 000 лева, а щатният състав от около 250 военнослужещи и цивилни служители да бъде за сметка на други военни формирования, посочва още в отговора си министъра.

Други новини от Враца