Преподавателите от катедрата по журналистика в Университета за национално и световно стопанство застават в подкрепа на свой уволнен колега. 

В становище те казват, че доцент Мартин Осиковски е уважаван преподавател и искат решението за уволнение да бъде преразгледано, съобщава NOVA.

Осиковски беше отстранен за критичен пост във Facebook след посещение на Бойко Борисов във висшето училище два дни преди парламентарните избори. Според ръководството на университета доцентът е уронил престижа на УНСС, използвайки думи като „срам”.

Казусът коментира и премиерът в оставка Бойко Борисов. "Минахме отпред пред института, спряхме отвън, без да има никакви студенти и преподаватели. Само ректорът дойде, за да благодари за отпуснатите средства. Само пожелахме успех на преподавателите и студентите, без да правим агитации", поясни той.

"Дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски е по повод на негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС". Това е казал в свое изявление ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, съобщиха от учебното заведение.

"Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя на 2 април 2021 г. е извършван, по думите на доц. Осиковски, "политически агитпроп", е посочил в изявлението си проф. Димитров.

По думите му, на базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски е инициирал медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат са били десетки негативни публикации за университета.

Съгласно процедурите по Кодекса на труда, проф. Димитров е поискал писмено обяснение от доц. Осиковски, с искане да представи доказателства за своите твърдения. Такива доказателства не са били представени, е допълнил проф. Димитров.

На базата на тези обяснения и след преценка на всички обстоятелства по този казус, свързани с доброто име на университета и лоялност към работодателя, на 21 април проф. Димитров е взел решение за дисциплинарно уволнение, съгласно Кодекса на труда.
NOVA