/ БТА
Има няколко мащабни инвестиции у нас, които са за близо 1 млрд. лв, заяви министър-председателят Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет. 

Плевен ще се разшири Стъкларският завод "Рубин". Ще се изгради 300 тона пещ. Ще се модернизират складови площи, с фокус върху иновативни продукти и процеси за повишаване на ресурсната ефективност и намаляване на въглеродните емисии. Реализацията на инвестицията  ще създаде над 150 нови работни места в община Плевен", обясни премиерът. 

Друг ключов проект е в пловдивската община Марица. "Шнайдер Електрик България" предвижда създаването на умна производствена база, с иновативни технологии и възобновяеми източници на енергия. Това ще е първото такова предприятие в Централна и Източна Европа. Инвестицията е за 107 млн. лева и предвижда създаването на над 100 работни места", допълни Денков.

Шумен "Алкомет" ще разшири алуминиевото си производство с инвестиция от 136 млн. лв. Това ще създаде 160 работни места. Проектът цели производството на нови алуминиеви сплави за електромобили и разширяване на продукцията за автомобилопроизводство и панели", обясни още министър-председателят.

"Вчера представихме още един мащабен проект - на ключов белгийски инвеститор, който предвижда да инвестира над 1 млрд. евро в три региона в България - Стара Загора, Пловдив и Бургас, но и да създаде към 1200 нови работни места в тези предприятия", каза Денков. 

По думите му най-добрата социална програма за хората е да им се осигурят работни места с добро заплащане. 

"Най-важната мисия на правителството е да осигурим инвеститори, които могат да създадат висока добавена стойност, а оттам и по-добри заплати за работещите при тях. Това са инвестиции в хората, в българите. Това е пътят към нормалния европейски живот", посочи Денков.