Предупредителна стачка в социалните служби в Пловдив
Предупредителна стачка в социалните служби в Пловдив / netinfo

110 от 150 социални работници в шестте районни служби “Социално подпомагане” в Пловдив ще спрат работа за един час днес от 10 часа. Предупредителната ефективна стачка е с искания за 50-процентно увеличение на работните заплати, които са между 260 и 300 лв. и за подобряване условията на труд, включително и в приемните, където чакат гражданите, заяви Радка Пеева, лидер на КТ”Подкрепа” в “Социално подпомагане” – Пловдив.

Тя посочи, че повечето районни служби се помещават в бараки и тесни помещения, а според статистиката в тях се обслужва всеки шести пловдивчанин. В район “Северен” покривът капе, а в “Източен” заради влагата и мухъла социално слабите ученици от “Столипиново” наесен получиха дрехите, раздавани като помощ в натура, мокри, припомни Пеева.

Обслужването на инвалидите, които до 30 януари трябва да подадат документи за интеграционните добавки за месеца, няма да бъде прекратено във времето на едночасовия протест, коментира директорът на “Социално подпомагане” Тани Комбаков. Той е разпоредил работата да бъде поета от главните експерти, които нямат право на ефективна стачка.

Комбаков окачестви като прибързани и неуместни действията на социалните работници, тъй като утре те имали насрочена за 13 ч.среща с министър Емилия Масларова. От “Подкрепа” опонираха, че от 2 месеца няма никаква реакция от работодателя на исканията на социалните работници, а предмета на разговорите в социалното министерство и техния изход са неясни.