Настояваме за анекс с ясна формулировка, гарантираща повишаването на доходите на здравните специалисти. Това каза в ефира на "Денят на живо" по NOVA NEWS председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Искаме да има анекс към договора с НЗОК, който да гарантира, че една не малка част от повишението на цените, ще отиде за повишение и на доходите в лечебните заведения. Някои асоциации казват, че такава клауза би била незаконна, но нека съдът да прецени това. Други години също са се подписвали такива клаузи, дори е имало задължение болниците да харчат определени средства за лекарства", обясни той.

Лекари, медицински сестри и санитари излязоха на протест пред ИСУЛ

По думите му трудно може да се определи минимумът, който един лекар в България трябва да получава, но за да бъде равностоен с европейските си колеги, това трябва да е не по-малко от 2 хиляди евро.

Маджаров обясни, че договореното към момента увеличение на възнагражденията в колективния трудов договор се подписва от всяко лечебно заведение.

"В крайна сметка заплатите на лекарите и на медицинските сестри, които са изключително ниски на фона на европейските, са функция и дейност на лечебните заведения. Те зависят от това къде работи лекарят, какви конкретни задачи има лечебното заведение, колко отделения има и т.н. Има много фактори, отнасящи се към всяка една болница. Нашата задача е да договорим по-добри цени на заплащане на услугите", каза още той.

Председателят коментира още, че БЛС е постигнала не малко в борбата за увеличение на заплатите.

С 800 лв. се предвижда да бъдат увеличени лекарските заплати

"Средното увеличение на всички клинични пътеки е около 25%, за някои сектори дори повече. Инфлацията обаче изяжда тези пари. Настоявахме още в началото на годината да има увеличение с 25%, което сега изглежда по съвсем различен начин", уточни той.

 
NOVA NEWS