Предлагат по-високи глоби за неправилно пресичане на пешеходци
Предлагат по-високи глоби за неправилно пресичане на пешеходци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат по-високи глоби за неправилно пресичане на пешеходци
54211
Предлагат по-високи глоби за неправилно пресичане на пешеходци
  • Предлагат по-високи глоби за неправилно пресичане на пешеходци

Двойно да скочи санкцията за пешеходците, които не пресичат на „зебра”, това предложение е направил шефът на транспортната комисия Иван Вълков между двете четения на поправките в Закона за движение по пътищата. Тези, които пресичат опасно като прескачат ограждения и парапети, пък ще се наказват с глоба до 50 лева.

Вълков цели чрез предложението си глобите да се отнасят за всички участници в движението. „Сега глобата е 10 лева, но смятаме, че тя е много малка, и ще стане 20 лева. И тези пешеходци, които пресичат на особено опасни места, където има мантинели, ограждения, или където не спазват сигнала на светофара или на регулировчика, глобата може да стане до 50 лева. Другото изменение засяга собственици на МПС-та, които предоставят автомобилите си на лица, които са употребили алкохол или упойващи вещества, или на лица, които нямат свидетелство за управление, да им се спира временно за 14 дни до месец автомобилът от движение. 

Според Румен Такоров от левицата глобите, предлагани от управляващите за пешеходците, са несъизмерими с тези за водачите нарушители. „500 лева ще е глобата за водач, който не спази предимството на минаването на пешеходна пътека. Съразмерната ли е една такава глоба с глоба за неправилно пресичане не на указаното място от 10-20 лева”, попита риторично той. „Аз мисля, че за пешеходеца санкцията трябва да бъде съразмерна, но кой пешеходец в кризата сега ще носи 50 или 100 лева в джоба си. Това сега е само да се отбие номера”, коментира още той.

Глоба до 2000 лева и отнемане на книжката за две години пък да грози всеки шофьор, отказал да даде проба за алкохол, предлагат още управляващите. Досега санкцията за подобен отказ от страна на водач на МПС е от 500 до 1000 лева.

Доколко санкциите в закона за движение по пътищата са еднакво справедливи за отделните участници в движението слушайте в „Денят” на Дарик