Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора. МВР: Ще се справим
Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора. МВР: Ще се справим / Impact Press Group
Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора. МВР: Имаме достатъчно сили, ще се справим
54949
Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора. МВР: Имаме достатъчно сили, ще се справим
  • Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора. МВР: Имаме достатъчно сили, ще се справим

Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора, а властите отказват самолети от Израел. За това алармираха доброволци от коалиция „За да остане природа в България", които вече четвърти ден помагат на огнеборците при гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище".

Според учителя по английски език Димитър Кацов, който е участвал в доброволните дружини, дори и опитните пожарникари са демотивирани от начина, по който се противодейства на огъня. Според него на Витоша липсва всякаква организация на работата, достатъчно специализирана техника и инструменти. На противоположното мнение е шефът на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов, според когото наличните сили на Витоша са достатъчни, за да се справят със ситуацията.

Заради силно пресечения терен най-голямата трудност при работата на Витоша представлява прокопаването на просеки. По думите на доброволците една просека с дължина около 300 м се прави за ден, което ангажира около 60 души. Според тях на Витоша цари хаос в организацията на работа, обикновените хора и пожарникарите се опитват с всички сили да противодействат на огъня, но работата им е възпрепятствана от липсата на елементарна техника.

„Започнахме да правим просека и се оказа, че сме технически неподготвени. Информацията, която ни се прати, е да си носим лопати. Лопатите се оказаха безполезни, защото горе е камънак. Оказа се, че трябват резачки, защото там има огромни стари трупи и се почна едно блъскане, маене с лопати, сечене на храсти. Пожарникарите носеха две резачки, които се оказаха с тъпи вериги. Беше мъка. Следобед дойде при нас друга група, предимно от пожарникари, изтощени и демотивирани, които се оказа, че са направили завиряване над пожара, прокарали са просеки за маркучите и не е имало как да им пратят помпата и оборудването. Не мога да разбера началниците им и тези над тях - в крайна сметка и министър-председателят ни е огнеборец. Много пари ли ще струва на държавата?! Защо не идва помощ от въздуха с много вода", разказа Димитър Кацов.

Решението да се откаже поръчаната от Израел авиационна техника, специализирана за гасене на мащабни пожари, кара голяма част от доброволците да смятат, че гасенето на огъня на Витоша се саботира. Това обясни Александър Дунчев: „България трябва да инвестира пари за някаква по-специализирана техника за гасене на пожари от въздух".

На въпроса защо бе отказана помощта от Израел за справяне със ситуацията на Витоша, шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов отговори: „Решението на щаба беше, че е създадена организация, имаме достатъчно сили и ще се справим".