Повторно присъдиха 15 г. затвор за банков обир
Повторно присъдиха 15 г. затвор за банков обир / netinfo

За втори път осъдиха извършител на банков обир на 15 години затвор. Престъплението е станало през 1996 г., откраднатите пари – над 2 милиона неденоминирани лева, не са намерени.

За извършването на три престъпления бе осъден 51-годишният Светлозар Басарков от Разград: грабеж, кражба на кола и незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Общо 15 години затвор постанови състав на Разградски окръжен съд за извършителя на един от първите банкови обири в страната. На 17 април 1996 г. е откраднато инкасото на разградския клон на Добруджанска банка. Касиерката и двамата охранители са нападнати от мъж с черна маска и автомат “Калашников”, той взел чувала с парите – долари, марки и левове на обща стойност 2 114 594 неденоминирани лева, и отпътувал в неизвестна посока с колата на охраната. Като заподозрян за извършването на грабежа е задържан Басарков, в дома му полицаите намират огнестрелно оръжие и боеприпаси. Откраднатите пари обаче не са открити.

През 1999 г. Басарков е осъден на 15 години затвор. След като излежава четири от тях, Върховният касационен съд отменя присъдата и делото започна повторно в Разградски окръжен съд. “Благодаря ви все пак! Господ да ви съди!” – обърна се към магистратите Басарков след като днес чу за втори път тежката присъда. От нея ще бъдат приспаднати вече излежаните години.