Повдигат обвинения на жената, заключила дете заради 1 лев
Повдигат обвинения на жената, заключила дете заради 1 лев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повдигат обвинения на жената, заключила дете заради 1 лев
36430
Повдигат обвинения на жената, заключила дете заради 1 лев
  • Повдигат обвинения на жената, заключила дете заради 1 лев

Изтича мярката за неотклонение на 36-годишната Нурджан Георгиева, която бе задържана затова, че е заключила противозаконно 13-годишно момиче в дома си. Срещу младата жена е образувано наказателно производство, съобщи за Дарик говорителят на Районна прокуратура Галина Андреева.

Нурджан е българка, като преди години е приела исляма. В събота малолетното момиче заедно с брат си - на 10 години, отишли на гости в дома й в район „Тракия”. Малко по-късно Нурджан ги обвинила, че са откраднали един  лев от нея, заключила момичето, а момчето пратила да доведе майка им да върне 1-ия лев, обясни прокурор Андреева. 10-годишното дете позвънило на съседи,които сигнализирали на полицията. 36-годишната жена е  била задържана от полицаите на Пето РПУ.

И двете деца категорично отричат да са взели пари, подчерта прокурор Галина Андреева. На този етап на Нурджан Георгиева са и повдигнати обвинения за задържане на заложник и поставяне на освобождаването му под условие, допълни тя. Наблюдаващият случая прокурор е планирал назначаването на съдебно-медицинска експертиза на Нурджан, за да се разбере дали се намира във вменяемо състояние. Двете деца не за първи път са посещавали жената. Те често й ходели на гости, а тя им чела от Корана, заяви още прокурор Андреева. Тя съобщи, че тепърва предстои да се уточнява дали родителите на децата са знаели за техните посещения. За такова престъпление законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Задържаната живее сама, твърди, че е спонсорирана от фондация на Саудитска Арабия. Предстои да бъде разследвана и затова проповядвала ли е ислямистка литература, каза още прокурор Андреева.