Поуките от ядрения референдум: законът не е добър, въпросът - лошо формулиран
Поуките от ядрения референдум: законът не е добър, въпросът - лошо формулиран / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Референдумът се вписва в българските реалности, на фона на българските взаимоотношения, на този начин на правене на политика. Това каза в предаването „Кой говори" на Дарик социологът Боряна Димитрова. Според нея трябва да се види какви са минусите и проблемите на провеждането на референдума. Социологът обобщи някои от недостатъците при провеждането на вчерашното допитване.

По думите й ядреният референдум е направен по лош закон. Според нея първият законов минус е плаващата граница за избирателната активност, която изисква рефериране към минали парламентарни избори. Така за настоящото допитване още от самото начало се е знаело, че няма как до урните на 27 януари да стигнат над 4 млн. души, колкото е законовото изискване и това вече е повлияло по отношение на поведението на хората. Социологът допълни и че по отношение на прага от 20 на сто за влизане на въпроса за повторно обсъждане в НС, също има проблем, защото тези 20 на сто се изчислят на базата на имагинерна величана. „Не знаем от какво броим 20 процента", каза тя. Според експерта по Избирателни системи в СУ Димитър Димитров е належащо законът да се преработи, защото по думите му е очевидно, че така, както е написан, той не работи.

Друг проблем за референдума е зададеният въпрос, посочи Боряна Димитрова. Въпросът е лошо формулиран и не ти дава възможност да прецениш, като гласуваш какво ще последства от твоя вот, каза тя. И допълни, че в Европа са правени допитвания за развитието на ядрената енергетика, за което хората могат да дадат своето мнение, но проблемът пред този у нас е, че генералната тема за развитието на ядрената енергетика е била подменена с въпрос за един икономически проект.

Третият проблем е това, че допитването е лошо поместено в политическия календар на изборите. „Избори през януари, по никое време, несвързани с други избори създават предпоставки за обезценяване и домотивиране", каза Димитрова. Ако референдумите се свържат с националните избори, което се прави в много страни по света, тогава би се видяла друга картина на използване на референдума, категорична е тя.

Целия разговор с Боряна Димитрова, Димитър Димитров и Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда можете да чуете в Radio.DarikNews.bg