Точно в 14:00 ч. президентът Румен Радев започна последните консултации в опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Те са с представители на парламентарната група на „Български възход“.

"От началото на тези консултации измина вече месец. Предоставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите на българските граждани, да се фокусира върху проектозаконите и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, аз се съмнявам", обърна се Радев към "Български възход" в началото на разговорите.

Далновидната и разумна политика и политическо поведение изискват последователност и припокриване на заявените позиции с реалните действия, посочи президентът. Като отбеляза заявената готовност от “Български възход“ да водят диалог с всички парламентарни сили за съставяне на правителство, президентът изрази очакване на срещата да се чуе какви приоритети ще следват за изпълнението на тази заявка.

На срещата Радев посочи още, че очаква да чуе оценката на "Български възход" за възможността този парламент да излъчи управленско мнозинство и кабинет, за дневния ред на парламента и какви мерки за излизане от кризата биха подкрепили.

Румен Радев консултации Български възход
БТА

Румен Радев консултации Български възход
БТА

"Нашето поведение е устойчиво и от самото начало не тръгнахме да търсим конфрантация и нови разделителни линии, а зададохме тон на диалог и сътрудничество, защото проблемите са много", посочи от своя страна Стефан Янев. 

По думите му на този етап най-важното е да се състава мнозинство, което да подкрепи кабинет.

"Нашите усилия са в тази посока - създаване на възможности за диалог, а в този диалог да се роди и мнозинство, което да подкрепи правителство. В този диалог трябва да се родят и тези практични решения, които приоритетно да бъдат налагани следващите месеци заради множеството кризи, които дори се застъпват една друга. Българските граждани искат да има управление и стабилно правителство", допълни Янев. 

консултации Български възход
Георги Димитров

ГЕРБ ще предложи състав на правителство с първия мандат

"Коментирахме общата политическа ситуация, начинът, по който функционира досега 48-ото народното събрание, начинът по който се надявам, че ще продължи диалогът между партиите, така че да бъде съставена коалиция и излъчване на правителство от 48-ото НС. Това са нещата, които предстоят и те са в ръцете на политическите партии", коментира Янев след консултациите при президента. 

"Важното послание, което излъчваме към българските граждани, че ние от коалиция "Български възход", независимо, че сме най-малката парламентарно представена коалиция, сме убедени, че въпросите от дневния ред, въпросите, които касаят българските граждани, необходимата перспектива, която те трябва да имат, включително в ежедневието си, се решава именно чрез смислен диалог, взаимодействие между партиите, излъчване на коалицонно мнозинство, което да излъчи правителство", заяви Янев.  

На срещата не са коментирани дати за връчване на мандати, категоричен бе Янев пред журналисти след срещата. 

"Приоритетите, които трябва да залегнат в едно коалиционно споразумение, за да бъде подкрепено от "Български възход" са: инфлацията, цената на живота, предсказуемостта в ежедневието и в живота, здравеопазване, образованието, социалната политика и демографсикя проблем", заяви Стефан Янев. 

Той обясни, че е тотов на всякакъв вид диалог, включително и чрез контактни групи. 

"Въпросът с третия мандат не се задава за първи път", заяви Янев. 

"При условие, че първият и вторият мандат още не са връчени и не са върнати като неизпълнени. Говорим в хипотези", категоричен е Янев. 

Янев сподели, че при такава хипотеза, при която "Български възход" получи третия мандат от президента,разговорите ще започнат от низходящ ред, от най-малките парламентарно представени групи в парламента. 

Не разбирам как големите системни партии ще се скрият зад един трети мандат, то няма място за криене, коментира още Янев на въпрос дали не се оформя реваншистка коалиция, ако Радев даде третия мандат на "Български възход".

Българският национален интерес ни е единствената червена линия, добави Янев. В условията на война на километри от нас, разместване на геополитическите пластове, и ако ние като политическа класа не намерим начин за диалог и за това кое е водещо за българските граждани, значи не оценяваме реално ситуацията. Всяка една империя в историята, каквито и вътрешни противоречия да е имало, като чуят думата "война", забравят всичко. Българските граждани очакват да предоставим хляб, а не зрелища. Винаги има време и място за още зрелища, но сега на дневен ред е осигуряването на хляба, добави Янев.

Румен Радев консултации Български възход
БТА


Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и „Демократична България“.

Президентът Радев заяви, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. "Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите", каза Радев.

Държавният глава заяви необходимостта от редовно правителство. "Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство", заяви президентът.

След края на разговорите с всички политически сили в парламента започва и процедурата около връчването на мандатите за съставяне на правителство. По Конституция първият е за най-голямата партия, в случая това е ГЕРБ-СДС, вторият трябва да е за „Продължаваме Промяната”, а ако се стигне до трети, то той ще е по избор на президента.

Държавният глава отбеляза в последните консултации с "Демократична България", че третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет ще бъде след Нова година, тъй като, по думите му, най-неблагоприятен вариант за изборите е те да са през януари или февруари. По този начин, ако третият проучвателен мандат бъде връчен през януари, изборите ще могат да се организират най-рано през март месец 2023 г.