Пощите в селата може да затворят заради нерентабилност
Пощите в селата може да затворят заради нерентабилност / www.sxc.hu
В НС мъдрят за пощенските клонове в малките населени места
36445
В НС мъдрят за пощенските клонове в малките населени места
  • В НС мъдрят за пощенските клонове в малките населени места

Държавата да запази пощенските клонове в малките населени места до 800 души, настояха от левицата при обсъждането на второ четене на промените в закона за пощенските услуги. С измененията се възлага на КРС да разработва методика за изчисление на разходите от извършването на пощенската услуга, която трябва да бъде одобрена от кабинета. Така според социалистите се развързват ръцете на КРС и „Български пощи" да закрият нерентабилните станции. Стратегията за развитие на „Български пощи" предвижда част от малките населени места да останат без пощенски клонове.

Михаил Миков от БСП коментира: „Това ще бъде поредният удар към живеещите в тези територии хора и разбира се, по-откъснатите, крайните, крайгранични райони. Не може да има държава само по икономически и стопански критерии. Не може. Пощата е нещо много повече от печеливша търговска дейност. Такова елегантно прехвърляне на правомощия към КРС, която да предлага на Министерски съвет, без да има ангажименти за покриване на тези разходи, на тези компенсации при наличие на несправедлива финансова тежест, ще удари много сериозно стотици хиляди български граждани, живеещи в малките населени места".

Станислав Иванов от ГЕРБ: „Тази универсална пощенска услуга ще се извършва по задължение от „Български пощи" ЕАД, независимо от това дали „Български пощи" за целта са наели сграда или са предоставили тази възможност на кметството или ще има мобилни пощенски станции, които ще ходят в селата. Никой не говори за закриване на универсалната пощенска услуга на територията на Република България".

По време на окончателното гласуване на промените в закона за пощенските услуги блокира системата за гласуване. Избраниците излязоха в почивка, за да бъде отстранен техническият проблем и след това извънредното заседание на парламента продължи.