/ ThinkStock/Getty Images
Показаха двата прототипа на защитни облекла, които ще ползват българските медицински специалисти при работата им, свързана с борбата срещу разпространението на коронавируса у нас.

Облеклата са изработени от български фирми, които са заявили готовност да започнат веднага серийно производство, ако прототипите бъдат одобрени от създадения кризисен щаб. Защитните средства ще са предназначени единствено за България, но в един момент производството може да надхвърли нашите нужди, поясни министърът на икономиката Емил Караниколов.
 
 
Брифинг на министъра на икономиката след среща с производители на маски и представители на текстилната индустрия

НА ЖИВО: Министърът на икономиката Емил Караниколов след среща с производители на маски и представители на текстилната индустрия. Още по темата четете тук: https://bit.ly/38BjjH2

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 9 март 2020 г.


И двете фирми предлагат облекла за многократна употреба, които могат да преминат между 30 и 50 цикъла на изпиране. Едната от фирмите предлага вносен плат, а втората – собствено производство. И двете гарантират, че той няма да пропуска вода.

От щаба увериха, че в момента страната ни разполага с защитни средства за около 2-3 месеца. Според прогнозните количества на страната ни ще са ѝ необходими между 100 хил. и 110 хил. бройки на месец.