Плугчиева: Структурните фондовете до 2013 г. не са застрашени
Плугчиева: Структурните фондовете до 2013 г. не са застрашени / cнимкa: Sofia Photo Agency

Структурните фондове, които се полагат на България за периода до 2013-та година не са застрашени от санкции. Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева. В Брюксел, след срещи с представители на ЕК, Плугчиева още, че за седемте милиарда евро, определени за България няма опасност, защото тяхното усвояване едва сега започва.

Меглена Плугчиева не скри, че за част от предприсъединителните средства по програми като ФАР, например, времето е кратко и има опасност от окончателното им спиране. За земеделските пари по програма САПАРД вицепремиерът потвърди, че България настоява те да не бъдат спирани окончателно в края на тази година, каквато е практиката, а да бъде продължено усвояването им и през 2009-та. Плугчиева обаче каза, че подобна опасност не е надвиснала над 7-те милиарда по структурните фондове. „Не са застрашени, защото те в момента стартират. Това, което тече е точно, за да се гарантират системите. Нямаме опасност от загуба на средства, опасност от неизпълнение”, каза Плугчиева.

Меглена Плугчиева отказа да коментира проектодоклада на еврокомисията за еврофондовете с аргумента, че това не е окончателен вариант. Информациите, че някои държави искат България да бъде допълнително санкционирана, като остане вън от Шенгенското пространство и еврозоната, вицепремиерът нарече пресилени и добави, че не вижда проблеми в тази посока.

Междувременно БТА съобщи, че прокуратурата внесе обвинителен акт срещу девет човека за злоупотреби с пари по програма "САПАРД". Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева са обвинени в документни измами и злоупотреби със средства с пари по програмата.