Пловдивският омбудсман подкрепи учителя Христо Данев
Пловдивският омбудсман подкрепи учителя Христо Данев / sxc.hu

Пловдивският омбудсман Димитър Атанасов изрази категоричната си подкрепа за учителя Христо Данев, който танцува заедно с учениците си танца „Харлем шейк" в двора на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий".

„Трябва да бъдат стимулирани такива учители, които са близо до децата и проявяват инициативност в работата си", заяви в ефира на Дарик Атанасов. Той уточни, че казусът с Христо Данев не е единствен. Преди време учителка е била уволнена, защото е направила диск с хорово изпълнение на ученици и го е издала за годишнината на училището. Мотивът за отстраняването й е бил, че е използвала институцията, за да се саморекламира, обясни омбудсманът.

Танцът „Харлем шейк" бе изпълнен в двора на училището на 24 февруари, неделя от 33-годишния учител по английски език Христо Данев и негови ученици. На видеото, разпространено в интернет, се виждат младежи, облечени като шейхове, полицаи, футболни фенове, лекари, някои от които демонстративно пушат. Дни по-късно Данев подава оставка, а подписка от 600 души настоява за неговото връщане на работа. Просветното министерство назначи проверка, резултатите от която трябва да станат ясни до дни.