Пловдивският митрополит Николай е готов да си подаде оставката
Пловдивският митрополит Николай е готов да си подаде оставката / снимка: DarikNews.bg, архив
Пловдивският митрополит Николай е готов да си подаде оставката
68786
Пловдивският митрополит Николай е готов да си подаде оставката
  • Пловдивският митрополит Николай е готов да си подаде оставката

Пловдивският митрополит Николай е готов да си подаде оставката, стана ясно по време на словото му след празничната литургия за Никулден в катедралния храм „Успение Богородично”.

„Ако се окаже, че проблемът на църквата се казва Митрополит Николай и Николай трябва да бъде хвърлен в морето за да утихне бурята, така да бъде”, каза владиката. По думите му, ако Българският патриарх, Светият синод или който и да е митрополит му поиска оставката, той ще я подаде веднага, без никакво колебание. Църквата трябва да каже „Стига” на тези гаври, на това насилие върху чувствата, вяра и човешкото ни достойнство, заяви Пловдивският митрополит.

Дядо Николай отхвърли всички обвинения, свързани със митрополит Кирил и призова Светия синод да обсъди внимателно атаките срещу църквата. Той определи инсинуациите, които замесват името му в престъпление против личността и живота на когото и да е било като чудовищно, нелепо и безнравствено обвинение.

Пловдивският владика призна, че понякога е изговарял думи, които звучат като плесници, но винаги е казвал, това, което смята за истина, но лъжата му е отвръщала с клевета. Той заяви, че няма да съди клеветниците си, а Бог ще ги съди.

В богослужението, което продължи повече от два часа се включиха западно и средноевропейския митрополит Антоний и Великотърновския митрополит Григорий и четирима епископи от страната, сред които и игумена на Бачковския манастир Борис. За службата пристигна и група деца от неделното училище „Йоан Предтеча” в Кърджали.

В края на архиерейското богослужение митрополит Николай връчи на Тодор Петков почетен орден „Свети апостол Ерм” за заслугите му към Семинарията.

С орден „Св.Св. Кирил и Методий” на Българската православна църква бе удостоен протопсалта на Пловдивската митрополия Аргир Малчев. След литургията митрополит Николай освети рибен курбан за здраве.


Новини от Пловдив