Пловдивски съветници заминават за София, Чомаков се колебае
Пловдивски съветници заминават за София, Чомаков се колебае / netinfo

Екип от пловдивски съветници ще заминат утре за да присъстват на извънредната сесия на Столичния общински съвет, съобщи днес кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков, който обаче все още не е решил дали ще присъства лично.

Чомаков заяви, че се наблюдава обединяване около една позиция за решаване на проблема със столичните отпадъци, който е сериозен проблем.

Пловдивският кмет повтори, че при вземането на решение софийски отпадъци да бъдат депонирани на сметището в Цалапица, той лично се е водил единствено от презумцията, че общините трябва да си помагат , защото: „в крайна сметка всички живеем в България и не може да има феодално мислене, всеки да се оправя така както може”.

В петък Пловдивският общински съвет взе решение да приеме еднократно и окончателно 200 000 тона столичен боклук при условие, че държавата осигури 47 милиона лева финансиране за инфраструктурни проекти в града.

Кметът на София Бойко Борисов поиска в официално писмо, изпратено до кметовете на Пловдив и Карлово и до общинските съвети на двата града, те да излъчат свои представители за заседанието в столицата и да изпратят официално параметри и финансова обосновка на предложението София да депонира еднократно общо 280 000 тона боклук на техните сметища.