Пирински: 9 септември е за победата на искалите ново начало
Пирински: 9 септември е за победата на искалите ново начало / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

9-ти септември е свързан с победата на онези, които вътре в страната и в Европа са искали ново начало, друго развитие, което да е човешко, справедливо и да изразява това, което всеки иска. Това заяви бившият председател на Народното събрание Георги Пирински, който дойде на Братската могила в София.

Множество хора дойдоха да си спомнят за случилото се на 9 септември 1944 година, да почетат паметта на героите-антифашисти в Борисовата градина. Хората донесоха венци и цветя и споделиха, че за тях този ден е носител на положителната промяна.

Пирински 9 септември е за победата на искалите ново начало
netinfo

„Въпросът е как да се привлече вниманието на хора, които нищо не знаят за 9-ти септември", посочи Георги Пирински пред БГНЕС.

„Младите хора, освен че нищо не знаят за тази дата, са много тежко повлияни от внушенията, които сега доминират в обществото. Обстоятелствата, че за Великобритания днес не просто един Роджър Уотърс, а една много голяма част от мислещите оценяват образи като ген. Томпсън, като носители на една надежда, на един много дълбок стремеж в тогавашното общество - да се скъса фашизма и едно общество, и един живот поругали човешките ценности и насадили омраза и тъга", каза още Георги Пирински.

Според него информация за 9 септември и случилото се след това може да се намери в библиотеките, но може да се получи и от хора, участвали в съпротивата.

Пирински 9 септември е за победата на искалите ново начало
netinfo

Пирински 9 септември е за победата на искалите ново начало
netinfo