/ БТА
Министър-председателят Кирил Петков заяви пред Националното радио, че не изпитва страх от протести и е готов винаги да разговаря с хората.

„Въобще не ме е страх от никакви протести и от никакви хора да влизат, където си искат“, подчерта Петков, като декларира готовност пръв да слезе при протестиращите, ако дойдат пред Министерския съвет. И допълни: „Ако някой си мисли, че с някакви заплахи ще постигне нещо, това няма да е при нашето правителство“.

Протестиращи срещу зеления сертификат опитаха да щурмуват Народното събрание (ОБЗОР)


След протестите, организирани от „Възраждане“ на 12 януари срещу зеления сертификат, при които се стигна до напрежение и сблъсъци пред парламента и размяна на остри реплики между депутатите след това и вътре, Петков обясни за създаването на работна група, включваща критици и противници на ограничителните мерки:

„Нашите врати винаги са отворени за дискусия. Винаги може да се научи нещо повече. Най-лошото, което може да се случи, е, когато група хора се игнорират, капсуловат и започнат да стават агресивни. Тази платформа ще даде възможност на тези хора да кажат своите виждания. Тя е консултативна. Аз искам да влезем в този диалог с хората, които не вярват във ваксини. Да се случи на база експертни мнения. Ако има аргумент, базиран на данни, ние винаги сме готови да го чуем. Отваряме диалога за съществени аргументи. В първата дискусия имаше добра посока – да се следи капацитета на леглата с кислород“.

Костадинов се зарече: Остане ли зеленият сертификат, ще влезем не само в парламента, но и в Министерския съвет

По темата с пандемията и новия план на правителството за справяне със здравната криза, базиран върху заетите интензивни легла, министър-председателят коментира, че за пръв път има толкова добре структуриран и логичен план.

„Няма да се правят мерки, които са само номинални, без това наистина да се налага“, коментира той.

Официално: Публикуваха Националния план за справяне с COVID-19

Премиерът коментира и други злободневни теми. Относно въведения мораториум, той посочи, че не са се образували дисбаланси, които да избият след края му. По думите му, опорните точки на различни говорители по тази тема ще бъдат разбити, когато се види, че „няма такива страшни сценарии“.

Според Петков, от ГЕРБ се създават нагласи и паника, че цените на тока и газа са извън контрол. Той увери, че пакет от близо милиард и половина ще влезе в подкрепа на бизнесите и ЕРП.

Мантрата, че като падне мораториумът, цените ще скочат до небето премиерът определи като „чиста пропаганда и глупости“.

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши добре работата. Сметките ще покажат“, каза той и допълни: „Всичко е под контрол“.

Председателят на КЕВР: Мораториумът е незаконен

Булгаргаз“ нито ще бъде разделян, нито нещо ще се случи на фирмата, поясни министър-председателят. По думите му, „начинът на управление ще има само една цел – да максимизира най-доброто, което тя може да направи за цените на газа в България“.

Един от първите закони, които ще влязат за обсъждане, е този за КПКОНПИ, отбеляза премиерът: „Всички ще сме сигурни, че с работеща Антикорупционна комисия никой няма да може да си позволи да прави нерегламентирани действия на корупция, независимо от коя част на властта са те. Нещата, които ще се случват и в трите власти, ще бъдат обект на внимателно анализиране и потенциално разследване, ако има сигнали за корупция“.

Кирил Петков: Няма да има човек, който да се чувства над закона, промяната идва

В момента се мисли върху сценарии и механизми в посока „да няма човек, включително г-н Гешев, който да чувства, че никой не може да го разследва, ако направи или има информация, че е направил незаконни действия“, обясни министър-председателят.

Все още няма име за нов председател на КПКОНПИ.

„Не могат да бъдат нечии хора, а трябва да имат най-добрия капацитет и най-добрата репутация“, посочи Петков.

Четворната коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка, той отговори: кризисен пиар

Преди посещението си в Скопие и преговорите с Република Северна Македония министър-председателят заяви, че въпросът е докато потвърждаваме съществуващата позиция, да се отворят и „всички безспорни неща“ за двете страни, така че нивото за компромис вече да бъде различно.

По темата

БНР