/ Thinkstock/Getty Images
Перник пак остана без парно отопление. По заповед на кмета на Перник Вяра Церовска са разпуснати учениците от училищата „Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Иван Рилски“, „Христо Смирненски“, „Д-р Петър Берон“ и „Св. Константин Кирил Философ“.
 
„Лично за мен е голям проблем това, че Топлофикация – Перник не изпълнява задълженията си, не само към абонатите, към които е поела ангажимент, но и към общинските училища, детски градини и здравни заведения, коментира Церовска. По-голяма част от тях още през нощта са започнали да осигуряват отопление и има учебни занятия в квартал „Изток“, с изключение в Езиковата гимназия, където има намаляване на часовете“, обясни градоначалникът.

Перник без парно заради два пожара в ТЕЦ „Република“
 
Проверката от сутринта на двамата заместник-кметове Севделина Ковачева и Владислав Караилиев показва, че температурата в училищата е между 19-22 градуса, в детските заведение температурата е около 22 градуса.
 
По думите на кмета директорът на Шесто училище Адриана Ольова е заявила, че за нейните ученици утре са осигурени отоплителни уреди и часовете ще протекат нормално. „Ако температурата не се възстанови в училищата и утре няма да бъде учебен ден. Ние следим непрекъснато обстановката“, допълни градоначалникът.
 
Кметът Вяра Церовска припомни, че от нейно име е изпратено писмо до областния управител на Перник и Комисията за енергийно и водно регулиране за отговорността на Топлофикация-Перник и очаква отговор за поетите ангажименти.

Авария остави Перник без парно
 
Пътищата в Перник са проходими при зимни условия, коментира зимната обстановка Церовска. „Основните пътни артерии са почистени. При тези зимни условия градският транспорт не е отказал нито един от маршрутите, към които са поети ангажименти, разбира се, почистването на пътища продължава и в съответствие с обстановката и нуждите на определени места, които непрекъснато изникват“, посочи още Церовска.
 
Заради проблема е пуснат пети котел на ТЕЦ „Република”. При превключването на мощностите от газ на въглища, наложено поради голяма авария, жилищата на перничани отново изстинаха, а това предизвика и поредната вълна от недоволство. Часове след като топлото беше възстановено радиаторите в целия град отново изстинаха. От топлоснабдителната фирма съобщиха, че няма авария. Снощи в централата са били превключени мощностите от газ на въглища и температурата на мрежовата вода, подавана към абонатите е спаднала до 33 градуса.
 
Основната мощност - пети котел, който е на въглища, вече работи и до часове топлото ще се върне по домовете на абонатите, увериха от дружеството. Резервният трети котел е изключен, а по-голямата част от щетите от двата пожара в началото на миналата седмица са възстановени.