Пенсионери колабираха посред нощ от жегата в Пловдив
Пенсионери колабираха посред нощ от жегата в Пловдив / netinfo

Осем възрастни пловдивчани, пострадали от топлинен удар, са настанени в болница през изминалата нощ, научи Дарик. Пенсионерите колабирали на възлови кръстовища и паркове в късните часове, когато излезли на разходка, за да се спасят от жегата в домовете си. Възрастна двойка е открита в безпомощно състояние от случайни минувачи на скамейка в квартална градинка. Мъжът страда от сърдечно–съдово заболяване, жената е с високо артериално налягане, уточниха от спешния център.

Другите пострадали също имат хронични здравословни проблеми и най-често са получили задух от жегата през нощта. Правилното решение е било да слагат лед и мокри кърпи на главите си и да не напускат жилищата си, уточниха дежурните лекари.

Животът на пострадалите е спасен заради бързото пристигане на линейките. Дежурните екипи са обслужили рекорден брой повиквания заради оплаквания от високите температури през нощта. Състоянието на хоспитализираните е стабилизирано, но ще останат в болница за допълнително наблюдение, уточниха от Спешна помощ.

Други новини от Пловдив