/ БГНЕС
Стратегическото планиране на регионалното развитие интегрира регионалното и пространственото развитие и обхваща разработването и актуализацията на система от документи за намаляване на дисбаланса в развитието на националната територия при отчитане на териториалния потенциал, включително осигуряване развитието на трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество.

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за регионалното развитие.

Системата от документи за стратегическо планиране на регионалното и пространственото развитие включва Национална концепция за регионално и пространствено развитие за срок до 15 години с изключение на елементите на техническата инфраструктура, които се планират за период до 30 години.

Регионалните съвети за развитие в районите от ниво 2 /статистически райони за планиране/ вече ще включват два състава - управленски и експертен, като няма да има център на управление, съсредоточен в даден град. Те ще изпълняват функции, свързани с изпълнението на интегрираните териториални стратегии за развитие на районите и ще участват в процеса на предварителен подбор на проекти, съфинансирани от Европейските фондове.

Сред одобрените от парламента мерки за намаляване на дисбалансите е и обединяване на документите за регионално развитие и пространствено планиране на национално ниво, на ниво район и на ниво община и отпадането на стратегическите документи на областно ниво. Така ще се гарантира по-високо качество на стратегическите документи, с по-ясна насоченост и фокус върху специфични цели, както и ще се подобри и опрости процесът на наблюдение, контрол и оценка, според вносителя - Министерски съвет.