/ БГНЕС
Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2021г. С 93 гласа "за",трима "против" и без въздържал се парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2021.г.
В него са предвидени 5 084,9 млн. лв. за приходи и трансфери, което е с 383,3 млн. лв. повече от 2020 г.

По време на дебатите от ДПС определиха като позитивно увеличаването на трансфера от здравното министерство за здравни вноски, предвидените буфери в касата и в държавния бюджет, и поздравиха екипа на ведомството за единните стандартизирани протоколи.

От "Обединени патриоти" настояха за много стриктно прецизиране на процентното съотношение на цените на пътеките.

Независимите народни представители, отцепили се от БСП, заявиха, че няма да подкрепят бюджета на първо гласуване.

Калин Поповски/ОП/ отбеляза,че с новия бюджет се падат по 726 лв за български гражданин по НЗОК, при 500 лв. в началото на мандата на този кабинет. За лекарствата процентът е по-редуциран - 27 на сто от общия бюджет, в Европа той е 15-17 на сто, добави депутатът. Той апелира към министъра да се следи стриктно как се изразходват тези пари, защото, особено при лекарствата преразходът е голям. Обърна внимание и на ситуацията в момента - близо 150 млн. лв резерв на НЗОК и буфер в републиканския бюджет от 600 млн. лв, който може да бъде използван в условията на пандемията.

Според Поповски, пътеката за Ковид скоро ще се наложи да бъде увеличена в новия рамков договор. В момента тя е 1200 лв, а са нужни около 2-3000лв. Депутатът настоя за много добро процентно съотношение на цените на пътеките, иначе се наблюдава тежък дисонанс.

Похвално е, че за поредна година трансферите от МЗ за здравно осигуряване се увеличават с пет на сто, но все още държавата е длъжник, коментира Хасан Адемов от ДПС, председател на социалната комисия. За лекарства между двете четения ДПС ще предложи допълнително 106 млн. лв. Те могат да са от отпуснатите по 50 лв. отгоре на пенсионерите, тъй като аргументът за тези средства е, че са именно за медикаменти.

Настоящето е Ковид, най-важните въпроси са три - дали този бюджет дава достатъчно средства за тестове, хората платиха достатъчно от джоба си за диагноза, коментира Нигяр Джафер/ДПС/, член на здравната комисия/. Второ, отбеляза тя, дали дава възможности за лечение.

Поздравявам екипа на МЗ за единния стандартизиран протокол, но има проблем с осигуряване на "Ремдесивир", посочи депутатът. Според Джафер трябва да се предвиди, че хората ще преминават от лека към по-тежка фаза на инфекцията и затова трябва да има пари. Трето, дали този бюджет ще обезпечи по-доброто заплащане на медиците, коментира още народният представител. Тя припомни, че такива намерения е изразил министърът, очаква се те да бъдат записани между двете четения.

В тази несигурна обстановка е необходимо да има буфери, позитивно е, че резервът на касата за пръв път не е разпределен предварително, както се правеше предишните години, коментира Хасан Адемов. За пръв път догодина се отделят над 5 млрд. лв. за касата, но отново предлагате промени през преходните и заключителни разпоредби, което дори ЕК отчита като негативна практика, отново се залагат диспропорции по региони, изтъкна той. И посочи, че все още няма у нас информационна система, а в бюджета на НЗОК за догодина няма пари за това.

Независимият Красимир Янков, представител на отцепилите се от БСП депутати, обяви, че те няма да подкрепят проекта на първо четене. Отново има отказ за реформа в здравната система, структурата на бюджета в голяма част не е променена, а ситуацията изисква нова философия на разходите, с които се финансира здравеопазването, подценени са профилактиката и превенцията, аргументира се той.