Пациенти с тумори на хипофизата остават без достъп до лъчелечение
Пациенти с тумори на хипофизата остават без достъп до лъчелечение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациенти с тумори на хипофизата остават без достъп до лъчелечение
64313
Пациенти с тумори на хипофизата остават без достъп до лъчелечение
  • Пациенти с тумори на хипофизата остават без достъп до лъчелечение

Заради недофинансирана клинична пътека, пациенти с тумори на хипофизата остават без достъп до лъчелечение, алармират от асоциация „Хипофиза”. Въпреки наличието на апаратура у нас, в момента високоспециализирани процедури не се извършват в България. Причината е, че клиничните пътеки за лъчетерапия са ниско остойностени.

Това от своя страна принуждавало българските пациенти да търсят качествено лечение извън страната, за което обаче са принудени да платят не по-малко от 10 000 евро, обясни председателят на асоциацията Ваня Добрева. „Единствените, които са получили такова лечение, са няколко деца, които чрез Фонда за лечение успяха да заминат за чужбина”, допълни тя.

„Недофинасирането на клиничните пътеки, специално на пациентите с рак на хипофизата, недофинансирането на лъчетерапията и невъзможността това да се случи е във вреда не само на пациентите, но и не икономически изгодно за здравната каса. Тези наши пациенти, които не се контролират с медикаменти, в момента са на скъпо струващо лечение, което варира от 6000 до 10 000 лева на месец. Това лечение е до края на живота, а, за съжаление, те не успяват да се контролират с него. Ако те преминат през лечение с лъчетерапия до пет години заболяването ще влезе в пълна ремисия”, поясни още Добрева.

Тя заяви още, че лекарствата, които се дават на нашите пациенти за два месеца, са равни на стойността на кибер ножа. По нейни изчисления здравната каса ще спестява по 400 000 лева на година, ако се правят подобни операции, дори да не се направи в България, а в чужбина.