Овчаров: Борисов махна шефа на Топлофикация заради интереси
Овчаров: Борисов махна шефа на Топлофикация заради интереси / netinfo

Проверката, която извършихме през февруари на “Топлофикация-София", направихме заедно със Столична община, и тя беше ефективна. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в „Седмицата” на Дарик радио. Не е моя работа да се занимавам с джакузитата, асансьорите- това е перфектен начин да се освободиш от личност, която не ти харесва. Кметът на София Бойко Борисов реши, че поради някакви нарушени интереси бившият шеф на Топлофикация-София Валентин Димитров не му харесва и затова реши да го отстрани по този начин, коментира министърът.

Проблемите на “Топлофикация” не са само това, а са в несъбраните задължения, подчерта Овчаров. Рейтингът е важен, но не мисля, че е важен, когато става дума за вършене на работата. По думите му следващата седмици ще има среща с Борисов за бъдещото на Топлофикация.

<!--Citat-->

Тя все повече се превръща в собственост на държавата. 110 млн. лв. е капиталът на дружеството. Задълженията му към Булгаргаз – нови и стари, са 111 млн. лв. Ако решим да го фалираме, то дружеството е в несъстоятелност на практика, като се има предвид задълженията му. Необходима е намесата на друг мениджмънт, на частно дружество, в противен случай ще стигнем до още по-тежки проблеми, изтъкна Румен Овчаров.

Мисля, че е редно да намерим разумното решение за въпросите в “Топлофикация”. Такса мощност е само един от проблемите. По-сериозният проблем е как да се върне доверието на потребителите и да се направят сметките реалистични. В много от жилищата системата за дялово разпределение не действа достатъчно точно, на много места фирмите за дялово разпределение не си вършат добре работата. Трябва да се намери баланс, посочи министърът и допълни, че фирмите за дялово разпределение не само ще бъдат регистрирани, но и ще станат подизпълнители на топлофикационните дружества.

Относно цените на електроенергията, Овчаров посочи, че нито той, нито правителството определят цените на тока. МС има задача да осигури политически условия и добре действаща схема за регулиране на енергийните дружества, тъй като голяма част от тях са монополисти. Как ще се променят цените е задача на самите дружества. Те ще бъдат проверени от ДКЕВР и в зависимост от това ще бъдат коригирани, коментира още Овчаров.

Ще започне демонтаж на част от оборудването на изведените от експлоатация ядрени мощности в Козлодуй, подчерта също в интервюто за предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той каза, че всички приказки за предоговаряне на сроковете за спиране на ядрени мощности са против интересите на България. Министър Овчаров допълни, че заради подобни искания има недоверие към българската позиция по поетите от българското правителство през годините ангажименти за затварянето на реактори. Министър Овчаров подчерта, че в определени моменти популизмът е вреден за България.

„И на мен ми е болно. Сигурно вие може би не знаете, но аз съм един от хората, които са пускали Трети блок. Всяка една от тези системи е минавала през ръцете ми. Но реалностите са такива. Никакви сценарии, никакви схеми и нищо подобно не може да бъде обсъждано сериозно в този момент. Сега България има една-единствена задача – покриване на всички изисквания на ЕК и присъединяване на страната към ЕС. Всеки сценарий, който може да постави под съмнение изпълняването на тези ангажименти, за мен е вреден за България и е насочен срещу националния ни интерес”, завърши коментара си министърът на икономиката и енергетиката.