/ БГНЕС
Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе извършиха вчера извънредна проверка по повод сигнал за намерени мъртви птици от вида бял щъркел, по протежението на железопътната линия Русе-Варна, в междугарието Разград-Самуил. Това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Сигналът е постъпил в екоинспекцията на 9 август чрез тел. 112 и е предаден на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград, които са открили пет птици.

При проверката вчера, на място, при обход по протежението на жп-линията, между километри 74-76 експертите са открили общо 12 загинали птици. Всички са намерени в непосредствена близост до стълбове от електроконтактната мрежа на линията. Предполага се, че птиците - възрастни и млади, нощували по стълбовете, са станали жертва на електрически удар при преминаване на влак, посочват от РИОСВ.

От там добавят, че екоинспекцията е изпратила един екземпляр в Спасителния център на СНЦ "Зелени Балкани" за установяване на точната причина за смъртта на птиците.

Към настоящия момент белите щъркели се подготвят за есенната си миграция, като се струпват на големи ята и търсят храна в земеделските площи, сметища и др. терени с наличие на подходяща хранителна база, допълват от екоинспекцията. 
БТА