От ГЕРБ искат анкетна комисия по случая „Бисеров
От ГЕРБ искат анкетна комисия по случая „Бисеров / снимка: БГНЕС, архив
От ГЕРБ искат анкетна комисия по случая „Бисеров"
68439
От ГЕРБ искат анкетна комисия по случая „Бисеров"
  • От ГЕРБ искат анкетна комисия по случая „Бисеров"

ГЕРБ внесоха в парламента предложение за създаване на временна комисия, която да разследва казуса "Христо Бисеров".

„Мотивите да се образува една такава анкетна комисия е да се получи пълна яснота и прозрачност около случая „Бисеров". Да, вярно е, има вече досъдебно производство. Прокуратурата е предприела действие, но трябва да се дадат отговори на няколко въпроса", коментира по темата депутатът от опозицията Емил Радев.

По думите на Радев въпросите, които чакат отговор, са: „Защо се забави образуването на досъдебното производство? Кой предупреди Христо Бисеров? Какво се говореше в кабинета на зам.-председателя в разговора му с професионалното ръководство на МВР? Кой предупреди ръководството на ДПС за предстоящи действия на правоохранителните органи срещу Христо Бисеров? Защо се допусна това досъдебно производство да не се води срещу политика, срещу зам.-председателя на Народното събрание и председател на правната комисия Христо Бисеров, а се стигна да се води срещу гражданина Бисеров".

Според депутата трябва да се дадат ясни отговори и на въпросите - имало ли е изтичане на информация от службите и как е станало това.

„Ние знаем, че Христо Бисеров е знаков политик на прехода. Той и в други Народни събрания е заемал ръководни длъжности - бил е председател на Комисията по национална сигурност, беше в Комисията, която контролираше използването на СРС-та в миналия парламент, председател на правната комисия в този парламент. Един от предмета на тази анкетна комисия е да се разгледат и да се прецени какво е въздействието на законопроектите, предлагани в течение на годините от Бисеров и има ли лобистки поправки и текстове в тези законопроект", добави още Емил Радев.

Прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини. Три превода за общо 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на Главинков в македонска банка, а от там - към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от транзакциите през 2012 година имало информация в ГДБОП още миналата година.

57-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 г. и бе наричан „сивия кардинал" в СДС. През 2000 г. призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 г. отново влиза в Народното събрание като представител на Движение за права и свободи.