От доклада личи вече една умора, смята Меглена Тачева
От доклада личи вече една умора, смята Меглена Тачева / снимка: DarikNews.bg

От евродоклада личи вече една умора - и от Европейската комисия, и от нас, които с трепет го очакваме всяка година. Умората е, защото в доклада не пише нещо, което ние не знаем. Това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик бившият правосъден министър Меглена Тачева.

Въпросът е в това, че ние не вървим напред, а се връщаме назад през изминалите години, добави Тачева. Тя е категорична, че има необходимост от широк консенсус.

По думите й нещата не се подобряват, защото не можем да разчетем това, което искат да ни кажат.

В „Седмицата" Тачева коментира още, че новият Наказателен кодекс е трябвало да бъде факт много отдавна. Тя изрази критики относно приетия от Министерски съвет проект за Наказателен кодекс.

Според нея е много важно да има анализ преди да се приеме даден текст от НК. „Как можем да пишем един закон, без да имаме анализ. Не може всичко да се слага под общ знаменател", каза Тачева относно някои спорни текстове, като този за криминализирането на една цигара марихуаната и за фотографирането на високопоставени лица.

„Не може да инкриминираме деяния, без да стъпваме върху някакви изследвания. Не трябва една норма да се обяснява, тя трябва да говори за себе си. Така трябва да са и нашите текстове", подчерта бившият правосъден министър.

По думите й трябва да се намери баланс, да стъпим на практиката, а не само да взаимстваме оттук и оттам.

Цялото интервю с Меглена Тачева можете да чуете на Radio.DarikNews.bg