/ iStock/Getty Images
Очаква се от следващата година в националната програма за ваксинопрофилактика да се включи и превенцията на пневмококовите инфекции сред възрастните. Това каза магистър фармацевтът Даниела Чамова по време на Регионална годишна среща по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст – 2023-2026 г. Срещата се провежда в столичен хотел и е организирана от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) съвместно със Столичната лекарска колегия (СЛК).

Очакваме ваксиналното покритие срещу пневмококови инфекции да достигне около 5 на сто сред възрастните, каза още тя и уточни, че ваксинирането срещу пневмококови инфекции не се прави ежегодно. Пневмонията се нарежда на осмо място като причина за смърт в света, като най-засегнатите групи са децата под петгодишна възраст и възрастните над 65-годишна възраст. По данни на НСИ в периода 2012 – 2021 г. в България смъртността от пневмония е 17,7 – 51,5 на 100 хиляди души население, като през ковид пандемията е нараснала два до три пъти. Най-много са починалите на възраст на и над 65 г., показват още данните на НСИ, каза Чамова.

Рисковите групи, страдащи от грип, са хората в пенсионна възраст, засегнатите от диабет или сърдечно-съдови заболявания, малките деца, каза Петранка Жекова, представител на фармацевтична компания. По думите ѝ един от всеки трима възрастни, които са хоспитализирани заради грип, развива пневмония, има висок риск от инсулт, а част от тях трайно развиват функционален спад на активностите си.

Сред болните от диабет рискът от хоспитализации по време на грипна епидемия нараства три пъти, а четири пъти нараства рискът от постъпване в интензивно отделение, допълни тя.

Хората с диабет, които се разболеят от грип, са седем пъти по-податливи да развият пневмония и осем пъти по-податливи да развият исхемична болест на сърцето.

При бременните жени, които се разболеят от грип, седем пъти по - вероятно е да бъдат хоспитализирани, а четири пъти се повишава рискът от фетална смърт или преждевременно раждане, допълни Жекова.

Годишно в света от грип се разболяват 20-30% от децата, като нивата на хоспитализации сред децата в предучилищна възраст са сравними с нивата на хоспитализации сред хората във възрастовата група 50-64 години.

През 2021 г. ваксинационното покритие за грип сред хората на и над 65-годишна възраст е 14%, добави тя. Близо половината от общопрактикуващите лекари в страната са постигнали над 20% ваксинационно покритие сред пациентите си, допълни Жекова.

Във форума участват лекари и представители на СРЗИ.
Десислава Пеева/БТА