Осъдиха болница да плати 110 000 лв. на родители на починало дете
Осъдиха болница да плати 110 000 лв. на родители на починало дете / Sofia Photo Agency, архив

Варненският окръжен съд осъди МБАЛ „Св.Анна" да плати обезщетение на родителите на Румен Стоянов, починал в болницата през януари 2009 година. Кръвнината е в размер на 110 000 лева заради претърпените от семейството емоционални и психически травми, съобщиха от пресслужбата на съда.

Делото започна няколко месеца след смъртта на единственото дете на сем. Петрови. Румен постъпил в болницата на 16 януари миналата година с остър кръвоизлив в носа, зачервено гърло, кашлица и хрема. Седмица преди това бил лекуван от семейния лекар заради острата инфекция на горните дихателни пътища.

В хода на процеса беше назначена и изслушана тройна съдебно-медицинска експертиза. Според нея при постъпването на Румен в болничното заведение диагнозата е била поставена правилно, но при дете с вроден сърдечен порок е трябвало да се направи консултация с детски ревмокардиолог. Пак според експертите заради силния кръвоизлив от носа детето е трябвало да бъде консултирано и от специалист УНГ.

Четири дни след постъпването в болницата 14-годишният пациент починал, след като вдишал кръв в белите дробове. В заключението на експертизата се посочва, че механичната асфикция е настъпила поради неправилно поставена предна тампонада. Твърди се още, че детето е трябвало да бъде лекувано в реанимационно отделение, да има ефективна тампонада в носа и задължително кръвопреливане.

Вината на лекуващите била в това, че не са предприели адекватни действия за продължаващото с дни обилно кръвотечение от носа.

Съдът отхвърли иска за горницата до претендираните от родителите 220 000 лева, след като се съобрази с преценката на експертите, че обилното кръвотечение, предизвикало аспирацията на кръв в белите дробове, се е дължало и на вродените разширени кръвоносни съдове на носа на детето.

МБАЛ „Св. Анна" ще плати държавна такса в размер на 4 400 лева, както и 1000 лева, които са част от разноските на родителите по делото.

Решението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 14-дневен срок.

Други новини от Варна