Остава частичното бедствено положение в Провадия. То беше обявено вчера заради преливане на язовира в Тутраканци. Обстановката обаче е стабилизирана, съобщиха късно вечерта във вторник от МВР, посочва NOVA.
 
Заради проливните дъждове имаше риск да се скъса язовирната стена. Два екипа на пожарната и хидро-модул бяха изпратени на място. Над язовирната стена се поставяха чували с пясък. С помощта на багер беше разширен преливникът. Кметът на съседното село Бозвелийско също беше предупреден да е готов да направи евакуация.

Прелива язовир в Тутраканци, евакуират хората
 
В късните часове във вторник нивото на язовира започна да спада. Тази сутрин ще бъде решено дали хората могат да се върнат по домовете си. Очаква се да се вземе решение и дали язовирът да бъде напълно източен, или стената му да се ремонтира.

Временно са евакуирани част от жителите на село Тутраканци. Евакуирани са 12 имота, които са в близост до реката, чието ниво се покачи заради придошлата вода от язовир Тутраканци, който преля след интензивните валежи.
 
„На този етап опасността е преминала и няма застрашени имоти и хора в село Тутраканци. Кризисният щаб ще се събере в 09:30 ч. тази сутрин и ще излезем с решение да бъде отменено частичното бедствено положение”, каза заместник-кметът на Община Провадия и председател на Кризисния щаб Анатоли Атанасов.
 
За домовете на евакуираните жители на селото са се грижели пет екипа на полицията, каза още той. Заместник-кметът обясни, че язовирът в Тутраканци е собственост на Община Провадия и е даден на концесия. През 2018 г. Общинският съвет взе решение язовирът да бъде предоставен на държавното предприятие за стопанисване. Към този момент обаче няма решение дали ще бъде прехвърлен или ще остане собственост на Общината. По думите на Атанасов всички проверки са показали, че язовирът е в добро техническо състояние.
nova.bg