Оптимизъм, че ще се сложи точка на казуса с Главно мюфтийство
Оптимизъм, че ще се сложи точка на казуса с Главно мюфтийство / Sofia Photo Agency
Оптимизъм, че ще се сложи точка на казуса с Главно мюфтийство
38495
Оптимизъм, че ще се сложи точка на казуса с Главно мюфтийство
  • Оптимизъм, че ще се сложи точка на казуса с Главно мюфтийство

На извънредната мюсюлманска конференция в събота много ясно беше даден знак, че трябва да се чуе гласът на мюсюлманите в България и да не се подменя вотът им. Позицията е на историкът и социален антрополог Антонина Желязкова по повод извънредната конференция, която преизбра Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия.

Въпреки че не беше сложена точка на споровете за легитимното ръководство на вероизповеданието, тъй като и Недим Генджев посочи свой мюфтия, в ефира на Дарик Антонина Желязкова коментира, че е оптимист за разрешаването на казуса.

В предаването „Кой говори" тя допълни, че не е очаквала стъпки за помирение от страна на Недим Генджев, но подчерта, че макар и мюсюлманите у нас да са лоялни граждани и да се предпазват сами от външни влияния е нужно да има здраво Главно мюфтийство, което общността да уважава и да слуша.

Антонина Желязкова: Очевидно, че едната страна - Недим Генджев, който е бивш офицер на Държавна сигурност, добре обучен, за да създава интриги, разломи и неприятности за мюсюлманската общност в България, не съм и очаквал, че той би се помирил. Въпреки че беше поканен най-любезно от организаторите на извънредната мюсюлманска конференция, той отказа да отиде, за да продължи разлома, който е започнал сред мюсюлманската общност. Този път, тъй като изкараха много тежка, много измъчена 2010-а година, конференцията, която премина в събота, беше свикана под натиска на мюсюлманската общност. Бяха събрани 212 000 подписа, за да бъде свикана тази извънредна конференция. В България има около 1217 мюсюлмански настоятелства и преобладаващата част от тях бяха представени на тази конференция. Аз съм оптимистично настроена. Първо, защото на конференцията се почувства цялата воля на мюсюлманската общност да не позволят да се подменя техният вот, да се чуе техният глас. Сега, разбира се, нещата ще останат в ръцете на съда, но този път и неправителствените организации, и някои институции, мисля, че подадоха ръка на мюсюлманската общност да получат много добра юридическа експертна помощ, за да бъдат максимално прецизни всички документи, които те ще внесат в съда и се надявам най-сетне тази одисея да приключи.