/ БГНЕС, архив
Разчетите са до средата на ноември да имаме готовност с предварителни цени, на базата на които да разговаряме с РСК МиГ за ремонта на МиГ 29. Това разясни в парламента вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той държи всички 15 самолета, с които разполагаме, да бъдат ремонтирани по възможност в "Аивионамс".
 
"Мисля, че до средата на ноември, ако се движим с тези темпове, ще имаме офертата колко би ни струвало това, и после да се пристъпи към сключване на договори", посочи министърът.
 
"Имаме подписан меморандум, те ни изпратиха писмо, с което са определили работната група, която трябва да дойде. В рамките на 30 работни дни тя трябва да обследва състоянието на самолетите, на двигателите, след което да се изготви оферта", очерта процедурите той.

Доклад: За първи път българската армия е в състояние само частично да изпълнява задълженията си
 
Другото, което, по думите му, трябва да се направи и икономическото министерство вече е предприело мерки, е отделна работна група да отиде в завода в Пловдив, за да види дали има нужната технологична и кадрова възможност за ремонтите, да се лицензират някои дейности, да се актуализира техническата документация.
 
Вчера се е провело редовното заседание на междуведомствения съвет между България и Русия, на което Каракачанов е потвърдил пред представителите на РСК, че най-разумно е да няма посредници, а пряко договаряне между МО и руската страна за обновяване на миговете.
 
Във връзка с доклада на временната комисия за изтребителите вицепремиерът повтори, че единият вариант е разговорите да започнат отново с трите фирми, подали в началото оферти.
 
Каракачанов: Модернизацията на българската армия е 3,5 млрд. лева

"Ако Народното събрание не наложи нови ограничения, може да се разшири периметърът на разговорите", смята Каракачанов. Другата опция е изцяло нова процедура, която да бъде отворена т.е. да бъдат допуснати оферти на държави, извън ЕС и НАТО. Т.е. бихме могли да закупим самолети, произведени в страни от НАТО и ЕС, но в момента да са собственост на трета държава, обясни министърът.
 
"Нека парламентът все пак официално да гласува, може в пленарната зала да има други решения, но ясно е, че ще се върви към нови преговори", подчерта Красимир Каракачанов.
 
МО ще отиграе правилно топката, за мен е важно процедурата да е прозрачна, защото става въпрос за много пари - 1,5 млрд лв. за 8 самолета и веднага след това още толкова за други 8, обясни той. По думите му, обаче е задължително самолетите да са нови.

Президентът: За България е много важно да има силни военноморски сили 

БГНЕС, архив


Все още не било ясно дали ще бъдат предвидени пари за нови изтребители в Бюджет 2018. Намерението на правителството е трите проекта за модернизация на армията да вървят паралелно, подчерта Каракачанов.
 
Проектът за бронираната машина тепърва стартирал, защото за него нямало пари в миналия бюджет. Възнагражденията на военните догодина също трябва да бъдат увеличени, радвам се, че премиерът проявява разбиране - не трябва да се пренебрегва сектор "Сигурност", служителите на МВР, заяви още вицепремиерът.
БТА