/ Dariknews.bg, архив
За първи път българската армия е в състояние само частично да изпълнява задълженията си за гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на страната - това става ясно от доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016-та година, приет от служебния кабинет. Министърът на отбраната ген. Стефан Янев призна, че причините за това са системното недофинансиране и нарастващата липса на кадри за личния състав на армията. През 2016-та година политиките в сектор отбрана се ръководеха от министър Николай Ненчев, който към момента вече е подсъдим заради договора за ремонт на изтребителите МИГ - 29.
 
Причините, довели до състоянието на армията само частично да гарантира териториалната цялост на страната, са дискутирани много пъти през последните години, обясни министърът на отбраната ген. Стефан Янев.
 
"Основното недофинансиране на армията в последните години, което води до недостиг на личен състав от порядъка между 25 и 30% от необходимите хора в отбраната и въоръжените сили", каза ген. Янев.
 
В доклада за 2016 година се посочва, че във връзка с променената среда на сигурност Народното събрание е дало ход на проекти за закупуване на нов тип боен самолет и два патрулни кораба за военноморските сили. Не е отбелязана обаче продължаващата с години тенденция в спадането на броя летателни часове на пилотите от ВВС, задълбочена по времето на предишния редовен министър Николай Ненчев, който не е разписвал разходи за ремонт и доставка на резервни части на изтребителите МиГ-29. Потърсен за коментар на доклада, заместник-министърът от същия кабинет ген. Атанас Запрянов обясни:
 
"Служебното правителство не му работата да прави доклад за състоянието на отбраната. Ще трябва да го направи избраното правителство и политически избраният парламент, за да го гласува".
 
Служебният министър ген. Стефан Янев обяви, че се подготвя национален план с мерки за справяне със системното недофинансиране и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. Той увери, че липсата на средства няма да се отрази върху модернизацията на въоръжените сили, която освен закупуване на патрулни кораби и боен самолет, включва и проект за сухопътна бойна машина.